BIM – Building Information Modeling

BIM je okrajšava za informacijsko modeliranje gradenj (angl. Building Information Modeling). Pristop BIM omogoča arhitektom, inženirjem, izvajalcem in drugim strokovnjakom načrtovanje, gradnjo ter upravljanje stavbe znotraj enega 3D-modela BIM. Cilj je izboljšati sodelovanje in izmenjavo informacij pri projektu. Pospešena digitalizacija v gradbeništvu v zadnjih letih sledi načelom sodobne industrializacije in vseevropske pobude industrija 4.0.

Prednosti BIM za MEP-inženirje

Z uporabo pristopa BIM lahko MEP-inženirji (inženirji strojnih, električnih in vodovodnih inštalacij) zaradi lažje predstave hitreje sprejmejo boljše projektne odločitve, optimizirajo projekte, zmanjšajo tveganje ter izboljšajo natančnost in izvedljivost.

Kaj je BIM

Katalog BIM TEM Čatež

Objekti BIM podjetja TEM so zbrani v katalogu BIM, na voljo za programski okolji Autodesk Revit in Graphisoft DDSCAD. Z objekti BIM lahko tako funkcionalno kot tudi estetsko uredite svoj 3D-prostor, saj so voljo v vseh kataloških barvah.

Objekt BIM

Objekti BIM so pametni 3D-modeli, sestavljeni iz grafičnega in podatkovnega dela. So ključni del modela BIM, saj definirajo lastnosti načrtovane gradnje. Objekti BIM podjetja TEM Čatež vsebujejo tudi elektrotočko za učinkovito integracijo v projekt elektroinštalacij.

Program poleg 2D- in 3D-projektiranja/modeliranja z BIM omogoča tudi avtomatsko povezovanje električnih objektov BIM proizvajalca TEM v tokokroge. Tako so na voljo izračuni padcev napetosti, dimenzije kablov, dolžine kablov, kratkostičnih tokov, zaščitnih odklopnikov … Vsi izračuni so podvrženi evropskim standardom. DDScad omogoča uvoz in izvoz standardnih modelov IFC. Izvoz podmodela IFC električnih inštalacij zagotavlja popolno kompatibilnost z vsemi, ki sodelujejo v projektih BIM.

Izberi in naloži BIM knjižnico:

BIM – AUTODESK REVIT

BIM – GRAPHISOFT DDSCAD

DWG – 2D CAD